T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bakanlığımızca Finanse Edilen "Şapinuva' da Kadın Çiftçiler İş Hayatına Katılıyor" Projesi Kapsamında Ortaköy İlçesinde Kurulan Pekmez Üretim Tesisi Törenle Açıldı

Yayın Tarihi : 28.12.2017

İlçede 2 bin 250 dönüm arazide üretilen üzümün pekmeze dönüştürülerek ilçeye bir marka kazandırılması ve ayrıca kadınlara da yeni bir istihdam olanağının sağlanması amacıyla kurulan tesisin açılış törenine Valimiz Sayın Necmeddin Kılıç, Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Ortaköy Kaymakam V. Ömer Tekeş, Ortaköy Belediye Başkanı Taner İspir, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Orhan Sarı, daire amirleri, tesis çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan Törenin açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Orhan Sarı; "Bugün burada dünyada gıda ve tarımsal ürünlerin öneminden bahsetmek istiyorum. Dünya nüfusunun hızla arttığı günümüzde beslenmenin önemi de artmaktadır. Gıdanın sosyal ve ekonomik açıdan önemi önümüzdeki dönemde daha sık gündeme gelecektir.

Küresel ısınma, sulak alanların hızla kuruması buna bağlı olarak tarımsal üretimin azalması, dünya nüfusunun beslenmesi açısından çok ciddi tehlike arz ediyor. Dünya nüfusu hızla artmakta fakat tarım alanlarımız bunun karşısında çeşitli nedenlerle hızla azalmaktadır.

Uluslararası örgütler Dünyada açlık çeken 800 milyon, yoksulluk çeken 1 Milyar 200 milyon insan sayısının her geçen gün artacağını vurgulayarak önlem alınmadığı takdirde gelecek yıllarda gıda maddelerinin eksikliğinden ve artan gıda fiyatlarından çaresizlik içinde bahsedileceğini ifade ediyor. Bu anlamda düşünüldüğünde tarım ve tarımsal üretime yapılan yatırımların geleceğimize yapılmış ve çok karlı bir yatırım olduğu aşikardır.

Tarımsal üretim çeşitlerinden birisi olan bağcılığın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Özellikle Anadolu coğrafyasında çok eski çağlara dayanan bu üretim şeklinin izlerine M.Ö 2000 yıllarında Anadolu'ya gelerek 600 yıllık büyük uygarlık yaratan Hititlerde bağcılığın önemini anlatan birçok arkeolojik buluntu günümüze kadar ulaşmıştır. Bu bölgede Hititlerin yaşamış olması Hititlere başkentlik yapmış Şapinuva ve bu bölgede bağcılık faaliyetinin yapılması ve bağcılık kültürünün oluşması bir tesadüf değildir. Coğrafya ve tarih bölgenin tarımını ekonomisini kısaca kaderini belirler.

Bize düşen zaten üzüm üretilen bu Anadolu topraklarını tekrar bölgemize has güneş rengi üzümlerimizle süslemek ve bu Hititlerden beri şifa kaynağı olan Ortaköy Şapinuva pekmezini bütün dünyaya tanıtmak olacaktır.

Bu amaçla çıktığımız bu yolda Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ile birlikte Çorum ilinde Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında buradaki kadın çiftçilerimizi desteklemek amaçlı olarak 150.000 TL proje bütçe ile küçük çaplı kapasitesi olan bir pekmez üretim tesisi kurduk.

Bu tesis ile pekmez üretimini klasik metotlarla çok zor şartlar altında üretim yapan kadınlarımızı rahatlatarak modern üretim tekniklerini bölgemize getirmiş olacağız.

Bu kapsamda Halk Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR ile birlikte kadın çiftçilerimize sertifikalı kurslar düzenledik.

Ayrıca bu kursa katılan ve başarı ile bitiren kursiyerlerimize modern telli terbiye sistemli bağlar kurduk. En sonunda bölgede üretimi yapılan üzümlerin işlenip pekmez haline getirileceği küçük çapta bir fabrika kurarak deyim yerindeyse bir taşla bir sürü kuş vurduk.

Yapılmış olan bu tesis; Sap alma ünitesi, sıkma presi, şıra depolama tankı, filtre, vakum kazanı, buhar kazanı, soğutma ünitesi, manuel dolum ünitesi kısımlarından oluşan komple bir üretim tesisidir.

Günlük 5 ton üzümü sıkma kapasitesine sahip olan tesisimiz  2500 kilo şıra elde edecek olup,

Yaklaşık 3 saatte 250 kilo pekmez üretimi yapabilecek kapasitededir. Günlük pekmez üretim kapasitesi 1250 kilodur.

Bu kalitede bir pekmezin kilosunun en az 20 TL. olduğu düşünülürse bütün üretim masrafları çıkartıldığında günlük 20.000 TL'lik bir karlılıktan bahsetmek mümkündür.

Projeye harcanan parayı birkaç günde amorti etmektedir.

Bu proje ve tesislerden beklentimiz yüksek olup amacımız bölgede tarımsal faaliyetin gelir getirici bir faaliyet alanına dönüşmesi ve bu yolla kadınlarımızın iş hayatına atılması olacaktır. Bu iki husus düşünüldüğünde proje ekonomik yanı kadar sosyal bir projedir.

Belki de Organik tarıma çok yakın şekilde kimyasal mücadelenin çok az yapıldığı bu topraklarda doğal ve organik tarıma geçişin ilk evresi olacak bu proje, Türkiye'ye örnek olacak düzeyde iddialı ve bir o kadarda yenilikçi projelerden birisi olacaktır."Dedi.

Açılışta bir konuşma yapan Valimiz Sayın Necmeddin KILIÇ, "Göreve başladığım bir sıcak Temmuz ayında yine sizlerle beraberdik. Ben Ortaköy'ün çok şeyi hak ettiğini düşünüyorum. Bugün tarım çok önemli bir alan olup biz Çorum'da sulanmayan tarım arazisi bırakmayacağız. Önce bir olmalıyız beraber olmalıyız iri olmalıyız. Bizler çok çalışıp ülkemizi büyüteceğiz. Bu yıl tüm yollarımız yapıldı. Ulaşılamayan yol bırakmadık. Bundan sonra büyük işleri hep birlikte yapacağız. Yarınlarımız bugünümüzden daha güzel olacak. Bizim devletimizin varlığı tüm dünyaya lazımdır. Çünkü merhametli, insanlığı hakkı öne çıkaran tek devlet bizim devletimizdir. Bugün burada açılışını yapacağımız Pekmez Üretim Tesisinin açılmasında emeği geçen herkesi kutluyor bu tesisin bu güzel ilçemize katkı sağlayacağını halkımızın gelirinin artacağını ümit ediyorum. Bu tesisin ilimize ve ilçemize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt' da kadınların ekonomiye katılmasını önemsediğini söyledi.

Kadınların da ülke üretimine katkı sağlamasıyla Türkiye'nin gelişim hızının artacağını belirterek, "Burada güzel bir tesisin açılışını yapıyoruz. Ancak önemli olan üreticilerimiz. Üreticiler olmasa, bunun gibi bin tane bina yapsak bir anlamı yok. Dolayısıyla sizler ürettikçe bizler de yanınızda olacağız." diye konuştu.

Konuşmaların ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR ile birlikte açılan pekmez üretimi eğitimini tamamlayan 41 kursiyerimize sertifikaları verildi.

Kurdele kesilerek ve dua edilerek açılışı yapılan tesis gezilerek makinalar ve tesisin çalışması hakkında bilgiler alındı.